Recepty – chorvatská kuchyně
Máte rádi jídlo? Přečtěte si stránku Gurmánské Chorvatsko.
Pražma na grilu
Když jsme v Chorvatsku, byla by velká škoda nedat si místní rybu – ať uz v restauraci v přístavu, anebo vlastnoručně připravenou. Já nikdy neodolám, ráno zajdu na rybí trh, koupím několik dorád (nebo oráda, česky pražma) a už se těším na večeři.
Když ryby na trhu kupuji, je dobré ověřit si, že jsou naprosto čerstvé – to nám prozradí buďto oči ryby (musí být lesklé, nikoli zakalené) anebo zkontrolujeme vlhké, růžové žábry. V Chorvatsku se pražmy na trzích prodávají nevykuchané, ale nemusíme se čištění vůbec bát. Ostrým nožem nařízneme břicho (nezajíždíme špičkou nože příliš hluboku, abychom neprořízli žluč) od břišních ploutví k řitnímu otvoru. Vsuneme do ryby ruku a vytrhneme všechny vnitřnosti tak, aby břišní dutina zůstala prázdná. Proti směru šupin několikrát přejedeme rybu hranou nože a očistíme ji. Můžeme jí ještě nůžkama odstřihnout všechny ploutve, ale není to nutné. Rybě na každém boku nařízneme kůži ve třech řezech (aby se nám lépe propekla). Rybu máme očištěnou a připravíme si marinádu: do misky nasekáme česnek (cca 2 stroužky na jednu pražmu) sůl, šťávu z citrónu, olivový olej a můžeme přidat petrželku nebo jinou bylinku. Směs promícháme a naplníme jí rybě břišní dutinu a potřeme ryby i zvenku. A jsme připaveni ke grilování. Než se nám gril rozpálí, otevřeme si láhev bílého víno a podle žáru dřevěného uhlí grilujeme rybu po každé straně cca 5 minut. Mňam! Jako přílohu doporučuji buďto vařené brambory, anebo ještě lepší je studený chorvatský bramborový salát (recept bude následovat).
Studený bramborový salát
Nejlepší příloha ke grilované rybě! Kupte si na trhu domácí brambory (krumpir). Čím žlutější, tím lepší. Ne nové. Brambory uvařte na loupačku, nechte vychladnout, nakrájejte na plátky nebo menší kousky. Přidejte nakrájenou měkkou cibuli (bjeli luk), osolte, opepřete a zalijte zálivkou ze směsi vody, octa, cukru a olivového oleje. Zálivky udělejte na dvě kila brambor třeba větší skleničku, protože brambory se potřebují „napít“. Salát dejte do ledničky a nechce cca 2-3 hodiny uležet. Mňam!
Pljeskavica
Klasická dobrota z mletého masa. Smícháme mleté vepřevé (nebo jehněčí) a hovězí maso v poměru půl na půl, osolíme, opepříme a přidáme maličko sodovky nebo minerální vody s bublinkama (maso se pak lépe lepí!)Nepřidáváme žádná vajíčka! Z takto promíchané směsy můžeme udělat válečky (čevaby) anebo do směsy přidáme ještě najemno nakrájenou cibuli a vytvoříme pljeskavici. Děláme placičky velikosti dlaně a aby jejich kraje byly pravidelný ovál s ostrou hranou, „pleskáme“ maso mokrou dlaní shora a prsty druhé ruky si hlídáme kraje. Takto upravené čevaby a pljeskavici grilujeme nad ohněm anebo připravíme na oleji na pánvi. Příloha: hořčice, cibulka, bagetka. Mňam!
Steak z tuňáka
Když si koupíte v rybárně v Zadaru čerstvý steak z tuňáka, máte to nejtěžší za sebou. Tuňáka dělám stejně jako hovězí: hodně opepřit a případně posypat troškou čersvého rozmarýnu (utrhnete ho u každého druhého plotu), dát na rozpálený gril krátce po jedné straně a krátce po druhé. Sundat z grilu a nechat dojít. Na řezu musí být stak uvnitř téměř syrový, rozhodně růžový. Když ho necháte na grilu dlouho, maso bude šedivé, suché. Pokud Vaše děti ryby nejedí a chcete je nechat rybu vyzkoušet, začal bych s tuňákem.